17.5.15

Жодного суддю не звільнили за результатами люстрації, - голова ВСУ

На сьогодні в Україні у результаті проведення люстрації не звільнено жодного суддю.

Про це заявив голова Верховного Суду України, член Вищої ради юстицій Ярослав Романюк у коментарі аналітично-інформаційній програмі «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).
Водночас, як розповів народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, за експертними оцінками, 70% суддів мають бути вигнанні із забороною повертатися працювати на посаду.   
За словами Єгора Соболєва, люстрація держслужбовців відбувається поетапно. З грудня 2014-го по грудень цього року перевіряють суддів. Втім:
«Самі судді блокують процес своїми рішеннями, своїми домовленостями», - наголосив Єгор Соболєв. 
Рішення Тимчасової спеціальної комісії, яка перевіряє роботу суддів під час Революції Гідності, мають лише рекомендаційний характер. ТСК опрацювала понад 2 тисячі скарг. Перевірку оголосили чотирьом сотням осіб, але поки що винесли рішення тільки двом десяткам суддям.
«Матеріали направлені до Вищої ради юстицій, - повідомив член Тимчасової спеціальної комісії Петро Варишко. - На жаль, вони там просто лежать і чекають свого часу. Сподіваємося, що до кінця травня члени ВРЮ до них доберуться».
«Без участі ВРЮ не відбувається жодне призначення судді і жодне звільнення судді – незалежно від підстав, - зазначив Ярослав Романюк. - Чи то через  люстрацію, чи через  порушення присяги, чи за станом здоровʼя, чи за власним бажанням». 
Утім і досі  ВРЮ не має достатнього складу, щоб відновити роботу.