29.1.15

Лукашенка: Білорусь не є частиною “русского міра”

За словами президента Лукашенки, за потреби білоруси відстоюватимуть незалежність своєї країни.
Білорусь є суверенною державою і в жодному разі не належить до так званого "русского міра". Про це на прес-конференції 29 січня заявив президент Білорусі Аляксандр Лукашенка.
"Щодо розмов, що Білорусь є якоюсь частиною "русского міра" ... Білорусь - це суверенна незалежна держава", - заявив Лукашенка.
"Ми свою землю нікому не віддамо. Це моє завдання. За моєю спиною стоять сотні тисяч таких людей, озброєних... Я відстоюю свою державу, і я ні перед ким на коліна не стану", - додав він.
Разом з тим Лукашенка підкреслив, що хоче співпрацювати як з Москвою, так і з Заходом.
"Шарахання від Росії до Заходу ніколи не буде. Росія святе. Російський народ для мене святе", - зазначив він.
"На Заході я не хочу бачити ворогів і зараз їх не бачу ... Ніколи американці на нас не тиснули - ні вчора, ні позавчора", - додав Лукашенка.

Як відомо, раніше США та ЄС запровадили санкції щодо Білорусі та самого Лукашенки, який досі є нев'їзним до Штатів та європейських країн. Однак, за словами білоруського лідера, йому вдається домовлятися.
"Немає цієї риторики, яка була. Ми домовилися про це. Ми перед ними (США — ред.) поставили питання щодо деяких санкційних підприємств, і вони по деяких підприємствах санкції зняли", - навів приклад Лукашенка.
На його думку, конфлікт в Україні спровокувала "безмозка національна політика, насамперед щодо мови".
"Я вмію робити висновки. У нас є два рідних державні мови: російська і білоруська", - резюмував лідер РБ, назвавши цю тему "закритою".
Нагадаємо, раніше Лукашенка закликав білоруський уряд негайно шукати нові ринки збуту й не вважати російський ринок головним покупцем білоруських товарів.
Як раніше повідомлялося, Білорусь після звинувачень з боку Росії в реекспорті і різких заяв Лукашенки на адресу Москви повернула на російсько-білоруський кордон митні пости, які були скасовані при створенні Митного союзу.