5.2.24

Суд стягнув з Ferrexpo 4,7 млрд грн. Компанія заперечує це рішення

Східний апеляційний господарський суд ухвалив рішення про стягнення 4,7 мільярда гривень з Полтавського ГЗК Ferrexpo. Остання заборгувала їх іншій компанії. У Ferrexpo борг заперечують.

Про це пише пресслужба Ferrexpo

За рішенням суду, компанія 15 років тому заборгувала ТОВ «Максі Капітал Груп» кошти і не віддала їх. Відповідно Ferrexpo повинна віддати ТОВ 4,7 млрд грн.

Стягнення 4,7 млрд грн боргу: Позиція Ferrexpo

За словами компанії, Ferrexpo повністю погасила борг:

«Цей борг виник понад 15 років тому і був сплачений ще в 2015 році, коли відповідні кошти були списані з рахунків підприємства. Правомірність цього списання коштів в рахунок оплати боргів у червні 2022 року підтверджено рішенням Верховного суду. Як з’ясувалося згодом, Фонд гарантування вкладів продав вже погашене підприємством право вимоги до Полтавського ГЗК іншій компанії – ТОВ «Максі Капітал Груп». Директор цієї компанії є неодноразовим фігурантом низки кримінальних справ, які нині розслідують правоохоронні органи».

Компанія вважає процес атакою на підприємство, хоч і не називає замовників:

«Ми вважаємо те, що відбувається з Полтавським ГЗК, злочином. Злочином не лише перед нашим підприємством, яке є одним з найбільших платників податків в Україні і одним із найбільших прямих та опосередкованих роботодавців країни, але яке під час активної війни намагаються знищити і довести до банкрутства. Це є злочином і перед країною, адже атака на публічну компанію, представлену на міжнародних біржах, надає іноземним інвесторам більш очевидний сигнал щодо відсутності захисту інвестицій в Україні, ніж всі виступи та обіцянки українських чиновників про інвестиційну привабливість країни».

Адвокати Полтавського ГЗК подали касаційну скаргу на рішення Східного апеляційного господарського суду.

Полтавський ГЗК Ferrexpo: які ще справи зараз розслідують правоохоронці проти підприємства

БЕБ звинувачує керівництво ГЗК у несплаті податків. За даними правоохоронців, у період з 2018 по 2021 рік голова правління підприємства Віктор Лотоус вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства та занизив сплату коштів до бюджету за користування надрами родовища залізних руд на 2,2 млрд грн.

За даними Офісу генпрокурора, Віктора Лотоуса підозрюють у незаконному видобутку корисних копалин на території Полтавського ГЗК, (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Під керівництвом Лотоуса, маючи ліцензією на видобування лише залізної руди, ГЗК незаконно обробляв та реалізовував інші породи корисних копалин. Ці породи мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Натомість їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, який продавали суб’єктам підприємницької діяльності.

Таким чином, з 2015 по 2021 рік було незаконно видобуто понад 20 млн куб. м корисних копалин – це приблизно тисячі вагонів. Сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.

29 червня 2023 року Служба безпеки спільно з ДБР вручили підозру 6 керівникам Полтавського ГЗК компанії Ferrexpo. Їх підозрюють у привласненні 400 млн грн під час торгівлі щебенем.

За даними СБУ, протягом 2019-2022 років керівництво ГЗК продавало щебінь, не маючи на це відповідного спецдозволу. Так, 1 тонну сировини збували «своїм компаніям» за 30-50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.

На думку правоохоронців, для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Полтавський ГЗК групи Ferrexpo заявив, що продавав не щебінь, а відходи від виробництва залізної руди.

7 липня 2023 року Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи для керівництва Полтавського ГЗК. Їм призначено тримання під вартою або заставу від 2 до 60 млн грн.

До цього 15 травня НАБУ взяло під варту голову Верховного суду України Всеволода Князєва під час отримання ним хабаря у розмірі $2,7 млн. Князєв, ймовірно, отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго. На думку НАБУ, хабар міг бути внесений Жеваго за можливість володіння Полтавським ГЗК.

Пресслужба Ferrexpo всі звинувачення відкидає.

Нагадаємо, що 22 вересня 2023 року Мінюст надіслав документи Ferrexpo про накладання арешту на частки корпоративних прав у розмірі 50,3%, що належать швейцарській компанії Ferrexpo A