27.9.17

Директор НАБУ: Якщо спецсуд не буде створено, антикорупційна реформа приречена на провал

Генпрокуратура порушила справу проти директора НАБУ Поштівка

Директор Національного антикорупційною бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає обманом ініціативу створення Антикорупційних палат і наголошує на важливості створення Спеціалізованого антикорупційного суду як необхідного елемента антикорупційної реформи в Україні.

У середу в Києві під час експертної дискусії на тему антикорупційних ризиків у судовій системі А.Ситник висловив переконання, що в Україні необхідно створити антикорупційний суд як спеціалізований суд для окремої категорії справ, а у Верховному Суді України має бути створена Антикорупційна палата як касаційна інстанція, повідомляє Поштівка.

"Важливим є створення саме першої інстанції, тому що перша інстанція вирішує, чи є докази для оголошення обвинувального вироку", – наголосив директор НАБУ.

Він зазначив, що в цьому, по суті, немає нічого нового, оскільки в Україні вже функціонують спеціалізовані суди. "Ми бачимо, що розгляд таких справ (щодо корупції – ІФ) пов'язаний з особливим тиском на суддів, з особливими умовами розгляду цих справ", – зазначив А.Ситник, додавши, що "створення такого [Спеціалізованого антикорупційного] суду насамперед усуває об'єктивні причини, що заважають розгляду справ, які ми вже передали до суду".

Коментуючи заяви про можливість створення антикорупційних палат замість такого суду, директор НАБУ сказав: "З'являється такий варіант створення палат, – це дуже цинічний обман, який фактично не лише не поліпшить, а й погіршить ситуацію, тому що держава визнала, що необхідно проводити судову реформу… а пропонується з тих суддів, які зараз працюють… створити спеціалізовані палати".

За його словами, ініціатива створення Антикорупційних палат у районних і апеляційних судах виглядає "цинічною спекуляцією", оскільки знадобиться близько двох тисяч антикорупційних суддів.

Директор НАБУ пояснив, що єдиний конституційний формат створення Антикорупційної палати – лише в касаційній інстанції.

"Пропонується створення окремої гілки спеціалізованих судів і все… якщо цей суд не буде створено… у 2018 році, то, на моє переконання, вся антикорупційна реформа приречена на провал, тому що всі арешти, затримання та рішення у вигляді направлення справ до суду… не влаштовують ні суспільство, ні наших стратегічних міжнародних партнерів", – підсумував А.Ситник.

У цьому контексті він висловив переконання, що нині "найвдаліший момент, щоб Адміністрація президента внесла цей законопроект до парламенту… І парламент має довести наявність у нього політичної волі, щоб завершити антикорупційних реформу, яка так вдало розпочиналася, але гальмується через те, що нині просто банально немає судової інстанції, яка здатна поставити крапку в резонансних справах".