18.4.24

В Україні заборонені пересувні звіринці, зоопарки та виставки тварин: що робити при їх виявленні

Пересувні виставки диких тварин в Україні незаконні, й на них потрібно реагувати негайно.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» в країні діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин є незаконною.

Окрім цього заборонено надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв. При цьому у дельфінаріях має бути природна морська вода.

Як правило, цих тварин незаконно ввозять в Україну, тримають у неналежних умовах та ще й влаштовують з ними фотосесії (що також є правопорушенням).

Також в Україні заборонені бої тварин спортивних, видовищних заходів, що передбачають завдання шкоди тваринам.

Варто зазначити, що пересувні виставки у навчальних закладах є порушенням законодавства.



Як діяти при виявленні факту порушення норм поводжень із тваринами


Насамперед при виявленні факту порушення, важливо не ігнорувати їх.

Ставши свідком незаконної діяльності пересувних звіринців, зоопарків та виставок тварин, найперше потрібно звернутися у поліцію, зателефонувавши 102, та повідомити про порушення статті 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Також варто зафіксувати на фото чи відео виставку, місце проведення, стан тварин, умови утримання, власника чи відповідальних.

За неналежне утримання тварин у неволі також передбачена відповідальність, згідно з частиною 3 статті 88-1 кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо тварини в неналежних умовах, хворі, з пошкодженнями, без доступу до води та їжі, потрібно повідомити про жорстоке поводження з тваринами (стаття 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Якщо тварина покалічена або загинула – це вже кримінальний злочин (стаття 299 Кримінального кодексу України).

Важливо наполягти на вилученні тварин у порушників, що передбачає стаття 265-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також постанова Кабінету Міністрів «Про порядок тимчасового вилучення тварин у справах про адміністративні правопорушення».