23.6.15

Нікітін у Вовчій шкурі

Дмитро Нікітін
Державні підприємства, в тому числі "Укрпошта", для наближених до Януковича чиновників і посадовців завжди були засобом відмивання грошей. Здавалося б, з поваленням режиму зникла і сама можливість корупційних оборудок. Але ні, у "Укрпошту" намагаються повернутися колишні корупціонери різних мастей.

Зараз у колективі УДППЗ "Укрпошта" обговорюється можливість повернення колишнього комерційного директора Геннадія Вовка та призначення на одну із посад відомого одеського корупціонера Володимира Нікітіна. 

Про останнього відомо, що деякий час Нікітін був заступником голови Одеської обласної ради (від Партії регіонів) і одним із засновників відомої в Одесі "фірми-прокладки" ГЕРЦ (Городской единый расчетный центр). Цей центр просто залишав собі від двох до п'яти відсотків з кожного рахунку, що сплачують одесити за житлово-комунальні послуги. Цими грішми Нікітін ділився з керівництвом міста над морем і області та з іншими своїми покровителями. Саме ці покровителі й наполягають на призначення Нікітіна на одну з керівних посад в "Укрпошті". Хоча до поштової служби корупціонер та шахрай має таке ж відношення, як і до балету.

Геннадій Вовк
Провізор Геннадій Вовк
Не мав стосунку до пошти і її колишній комерційний директор Геннадій Вовк. Про цього діяча хочеться поговорити детальніше. З Оксаною Плотниковою, яку за пару місяців до цього призначили в.о. генерального директора "Укрпошти", Геннадій Вовк був знайомий за спільною роботою на заводі «Біофарма» - Плотникова була там його начальницею і очолювала правління заводу. А господарем заводу був міністр інфраструктури Костянтин Єфименко, який і поставив Плотникову очолювати «Укрпошту». 

Провізор Геннадій Вовк до 2012 року поняття не мав про специфіку поштових послуг, однак спільно з Плотникової він розвернувся на «Укрпошті» на повну силу: його корупційні схеми прокуратура розплутує досі. Завдяки цьому тандему на "Укрпошті" була введена централізація торгівлі та з Генеральної дирекції на регіональні дирекції йшла чітка установка, ніж їм торгувати і, головне, з ким. Прибутковість обласних дирекцій миттєво впала в рази, проте особиста прибутковість Плотникової та Вовка злетіла до небес. Дивного в цьому нічого не було, оскільки у вартість реалізованого товару закладався відсоток заробітку (не менше 30%), до того ж Вовк (не посвячуючи в деталі Плотникову) ввів ноу-хау: листонош у 2012 році змушували продавати по селах прострочений цитрамон і анальгін, навіть доводили плани продажів. Про це в інтернеті зустрічаються такі коментарі: 
"Моя сестра працює листоношею, так їх змушують продавати прострочені товари набагато дорожче, ніж вони коштують в магазині, за невиконання плану продажів змушують писати доповідні. Не у всіх вистачає совісті впарювати пенсіонерам товар в 2 рази дорожче, ніж він коштує в магазинах, коли вже це закінчиться?". 
Те ж що і листоноші, свого часу про Вовка писали медпредставники, що називали Вовка головним ділком чорного фармацевтичного ринку України. Ще один вид заробітку для Вовка і Плотникової полягав у відкотах. Постачальникам, які не входили в коло їх бізнес-інтересів, була призначена такса від 10 до 15 відсотків за повернення виручки від реалізованого товару. Цей «невеликий» приробіток дозволив скромному менеджеру державного підприємства пересісти на нескромне автомобіль Touareg, за короткий час купити в Києві розкішну квартиру і придбати приватний будиночок в межах столиці площею у 400 квадратних метрів. 

І тут між 30-річним Геннадієм Вовком і 42-річною Оксаною Плотниковою спалахнув бурхливий роман. Роман перейшов в публічну площину, і ​​міністр Мінінфраструктури Костянтин Єфименко був змушений звільнити Плотникову за «аморалку», і перевести її ближче до себе на незначну посаду в "Укрзалізницю". 

А Вовк залишився у "Укрпошті". Його вміння так вразили нового генерального директора (призначеного за квотою Сергія Арбузова) - Костянтина Кривенка, що той, вирішив, що «таланти» Вовка можуть йому послужити. І Геннадій Вовк розпочав нове шахрайство. У жовтні 2013 було порушено кримінальну справу про масові отруєння контрафактним алкоголем, купленим у відділеннях «Укрпошти». Виявляється, шахраї замаскували під "Цілющий бальзам" дешеву горілку і продавали її у відділеннях "Укрпошти" навіть дітям. Вміст альдегідів в цьому питві перевищував норму в 30 разів, ефірів - втричі, також було перевищено допустимий вміст метилового спирту. На це вже не могли закрити очі навіть МВС і ГПУ часів Януковича. За фактом розпочали слідство.

Головним фігурантом розслідування став ініціатор шахрайства - заступник генерального директора УДППЗ "Укрпошта" Геннадій Вовк. Вовку, обвинуваченому у продажу через мережу відділень «Укрпошти» прострочених медикаментів та неякісного алкоголю під виглядом бальзамів, довелося розповісти слідству, яка роль у цій схемі відводилася генеральному директору державного підприємства "Укрпошта". Також він повідомив слідству прізвища тих, хто курував схему від податкової та санітарно-епідеміологічної служби. Однак, завдяки високим покровителям, справу вдалося зам'яти, і воно було відновлено лише в серпні 2014, коли ніхто з цих аферистів на "Укрпошті" вже не працював. 

Згодом, в кінці літа 2014 року, в ході оперативно-слідчих заходів СБУ, колишній генеральний директор «Укрпошти» Костянтин Кривенко погодився назвати головних організаторів корупційних схем і розповісти про способи вимивання коштів державного підприємства "Укрпошта".

Зокрема, мова йшла про зв'язці колишнього генерального директора Плотникову, заступника генерального директора Вовка та їх ролі у продажу через мережу відділень "Укрпошти" фальсифікованих спиртних напоїв під виглядом ліків, прострочених фармацевтичних препаратів від підставної фармацевтичної компанії, і прострочених продуктів. Геннадія Вовка звільнили з "Укрпошти" у квітні 2014-го і з тих пір про нього не було чути. 

А зараз пройшла інформація про нове призначення Вовка і Нікітіна в "Укрпошту". 

Зрозуміло, що їхнє призначення можуть лобіювати лише шахраї для подальшої спільної участі в відроджених ним корупційних схемах.

Джерело:http://kompromat-ua.blogspot.com/2015/06/nikitin-u-vovchiy-shkuri.html

Геннадий Вовк идет на Укрпочту возрождать коррупционные схемы